Dişte, çürük sinirlere kadar ulaşmışsa hangi tedavi yapılır sorusunun cevabı kanal tedavisidir. Diş sert dokuları dişin en dışından içine doğru; mine-dentin-pulpa olarak devam eder. Dişin mine ve dentin tabakasındaki çürükleri tedavi etmek için diş dolgusu yapmak yeterliyken, dişin sinir ve damarlarından yoğun bölümü olan pulpa tabakasına ulaşmış çürükleri tedavi etmek için kanal tedavisi yapılıp dişin enfeksiyondan arındırılması gerekir.
Hangi durumlarda dişe kanal tedavisi yapılıp dişin sinirlerinin alınması gerekir?
• Diş pulpasına ulaşmış derin çürüklerde, geçmeyen sıcak-soğuk hassasiyeti varlığında
• Travma sebebiyle pulpa açığa çıkacak kadar dişte kırık meydana gelmesi
• Diş eti problemleri sebebiyle çene kemiği erimesi olup diş kökleri açığa çıkan hastalarda diş hassasiyetini ortadan kaldırmak için
• Kaplama yapılacak dişlerde fazla kesim sebebiyle sinirler açığa çıktıysa
• Yüz ve boyunda diş apsesi kaynaklı şişlik oluşursa
Diş apsesi-enfeksiyonu belirtileri nelerdir?
Zonklayıcı tarzda, kendiliğinden başlayan ve uzun süre geçmeyen, sıcakla şiddetlenen soğukla hafifleyen, gece uykudan uyandıran tarzdaki ağrılar dişe kanal tedavisi yapılması gerektiğinin habercisidir.
Kanal tedavisi nasıl yapılır? Diş siniri alma nedir?
Lokal anestezi altında yapılan bu tedavi acısızdır. Kök kanalları ve dişteki hasar görmüş dokular temizlenerek özel dolgu materyalleriyle doldurulur. Dişin enfeksiyon durumuna göre tedavi yaklaşık 60-90 dakikalık bir seansla tek seferde bitirilebildiği gibi birden fazla seansta da bitirilmesi gerekebilir.
Kök içerisinden dinmeyen iltihap ve kanama varlığı durumunda kanal tedavisi tek seansta bitirilemez ve diş kökleri içerisine kanal tedavisi için geçici dolgu koyulup beklenir. İstenen iyileşme görüldüğünde ise kanal tedavisi tamamlanır.
Kanal tedavisinin yapılması gereken durumlarda tedavi ertelenirse, diş kökü iltihabı çene kemiğine yayılır ve çene kemiğinde apse odakları oluşmasına sebep olur. Kana ve vücuda yayılan diş iltihapları kalp hastalıkları başta olmak üzere birçok sistemik hastalığı alevlendirir.
Kanal tedavisi sonrası?
Kanal tedavisi sonrasında zonklayıcı tarza ağrı olması, hastaların çiğneme yaparken ağrı hissetmeleri normaldir. Kanal tedavisi sonrası dişlerin üzerine basamamaktan şikayetçi olunabilir. Bazı akutlaşma durumlarında ise kanal tedavisinden sonra yüzde şişme de görülebilir. Bu süreçte hekiminizle iletişimde kalıp onun tavsiye ettiği ilaçları düzenli olarak kullandığınızda, tedaviniz doğru şekilde yapıldıysa semptomlar 2 gün ve 3 hafta içerisinde iyileşecektir.
Kanal tedavisi kaç yıl dayanır?
Doğru şekilde yapılmış,diş apselerinden arındırılmış ve sızdırmaz bir şekilde diş dolgusu-kaplaması yapılmış bir diş hasta ağız hijyenine dikkat ettiği sürece bir ömür boyunca ağız içinde kalabilir.
Kanal yapılmış dişte ağrı olur mu? Kanal tedavili diş iltihaplanırsa?
Kanal tedavisi yapılırken yaşanabilecek bazı komplikasyonlar ya da yetersiz-yanlış tedavi sonucunda kanal tedavisi başarısız sonuçlanabilir. Bu durumda diş ve çene kemiğinde enfeksiyon alanları yeterince temizlenememiş olup diş iltihabı yayılmaya devam eder. Bu durum bazen semptom verebilirken bazen de semptomsuz bir şekilde uzun yıllar boyunca sinsi bir şekilde çene kemiğini eriterek ilerleyebilir. Böyle bir durumda kanal tedavisinin yenilenmesi (retreatment) ya da başarı şansı öngörülmüyorsa dişin çekilmesi gerekir. Bu sebeple diş hekiminize rutin kontrollerinizi yaptırmayı ihmal etmeyiniz.