Blog

Diş Beyazlatma

Diş Beyazlatma

Diş beyazlatma kişinin günlük yaşamda hijyen, özgüven ve estetik görünüm açısından önemli bir yer tutuyor.

Dişler neden renklenir?

Çay, kahve, sigara, kırmızı şarap gibi renklendirici gıdaların etkisiyle zaman içerisinde dişin en dış katmanı olan minede renklenmeler oluşur.

Çocukluk çağında veya gebelikte maruz kalınan bazı ilaçlar ve kimyasallar sebebiyle (tetrasiklin, florozis gibi) dişlerde kahverengi ya da opak beyaz renklenmeler görülebilir.

Diş gelen travma, kanal tedavisi, kök kanal dolgu materyalleri sebebiyle ise dişte içsel renklenmeler oluşur ve bu tablonun sonunda diş kahverengi, kırmızı veya siyah renk alabilir.

Yaşla beraber dişin en dış tabakası olan mine tabakası aşınır ve iç kısımdaki mineye göre daha sarı renkte olan dentin tabakası açığa çıkar. Diş sıkma alışkanlığı olan kişilerde de zamanla mine tabakası aşınacağı için aynı sonuç ortaya çıkacaktır.

Beyazlatma yöntemleri nelerdir?

Diş beyazlatma işlemi öncelikle vital (canlı) diş beyazlatma ve devital (cansız) diş beyazlatma olarak ikiye ayrılır.

Devital diş beyazlatma işlemi, aldığı travma sebebiyle nekroz olmuş ya da yanlış yapılmış kanal tedavisi sebebiyle içten renkleşen dişlere uygulanır. Dişin içerisindeki kanal dolgu materyalleri temizlenerek beyazlatma ajanı belirli aralıklarla renkleşmiş dişe uygulanır.

Vital diş beyazlatma ofis tipi beyazlatma, ev tipi beyazlatma ve kombine (ev+ofis) olmak üzere 3 çeşittir.

Ofis tipi beyazlatma işleminde ajan klinikte hekim kontrolünde diş yüzeyine uygulanır ve 20 dakikalık 2 işlem olmak üzere 40 dakikada tamamlanır.

Ev tipi beyazlatmada hastanın ağzından alınan ölçülerle hastaya özel plaklar yapılır. Plaklar ve beyazlatma ajanı hastaya teslim edilir ve nasıl kullanılacağı anlatılır.

Kombine tip beyazlatmada ise ofis tipi beyazlatmayı takiben ev tipi beyazlatma da uygulanır hastaya ve en kalıcı sonuç bu yöntemle elde edilir.

Beyazlatma işlemi dişlere zarar verir mi?

Beyazlatma ajanlarının diş üzerinde oluşturduğu etkilere bakıldığında yapılan çalışmalar hepsinin geri dönüşümlü olduğunu, doğru bir şekilde yapılmış beyazlatma işleminin diş yüzeyinde kalıcı bir hasara sebep olmayacağını göstermiştir(*). En sık görülen yan etkilerden olan diş ve dişeti hassasiyeti kısa sürede düzelecektir.

(*). Demarco F. Erosion and abrasion on dental structures undergoing at-home bleaching. Clin Cosmet Investig Dent. 2011 Jul; 45.